Groot Carnaval bij de Smooksnuivers

Groot Carnaval bij de Smooksnuivers

Afgelopen zaterdag vond weer het jaarlijkse carnavalsfeest plaatst in Rozenburg, zoals gebruikelijk voorgegaan door Carnavalsvereniging de Smooksnuivers.

Voor het eerst in jaren was er geen carnavalsoptocht. Na 27 edities was het helaas financieel en organisatorisch niet meer mogelijk een grootse optocht door het dorp te laten gaan. Maar natuurlijk bleven er nog voldoende festiviteiten over om er een geslaagde carnavalsdag van te maken.

Om 13.11 uur gingen de feestelijkheden van start op het plein voor het gemeentehuis waar Prins Cornelis 1e met zijn Prinses Ester en Adjudant Nars en het Jeudprinsenteam met Jeugdprins Roy 2 en adjudant Perry door burgemeester Mevrouw de Sutter werden ontvangen. Op het plein hadden zich inmiddels vele ludiek verkleedde Rozenburgers verzameld en was er muziek van huiskapel Laphethemookis en Mikado Services.

In haar welkomstwoord prees de burgemeester de carnavalsvereniging voor hetgeen zij gedaan hebben voor het Sociaal carnaval. De Smooksnuivers bezochten de afgelopen weken de Woutershof, de Plantage en de senioren wonende aan de Welgelegen en het Baken en Meerpaal.

Vervolgens gaf de burgemeester aan dat ze met Prins Cornelis 1e niet helemaal zeker wist waar ze aan toe was. Prins Cornelis 1e had in een toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente immers aangegeven dat Rozenburg aan het vergrijzen was. Nu stond het plein vol met zwangere ‘oude’ dames en een groot aantal baby’s. Wanneer dit zo door zou gaan zou Rozenburg nog wel eens genoodzaakt zijn om een extra loket te openen bij de burgerlijke stand en dat zat toch niet helemaal in de planning. Burgemeester de Sutter was alleen bereid de sleutel van Smookenburg aan de prins te overhandigen als hij beloofde zich gepast te gedragen en als een waardig Prins de festiviteiten voor te gaan. Na deze belofte ontving Prins Cornelis 1e de sleutel uit handen van de burgemeester en nodigde daarna alle Rozenburgers, groot en klein, uit om actief mee te feesten met de Smooksnuivers. Vervolgens werden de ballonnen voor de ballonnenwedstrijd opgelaten waarna de bonte stoet carnavalsvierders zich naar het Raadhuisplein begaf om daar een buitenfeestje te vieren met de Rozenburgse bevolking. Met een prachtig zonnetje erbij was het een vrolijk feestende massa. De Smooksnuivers zijn hiermee een nieuwe weg ingeslagen die zeker een kans verdient en waarvan het concept de komende jaren verder ingevuld zal moeten worden om nog meer Rozenburgers bij de feestelijkheden te betrekken.

Vervolgens trok de stoet via de Molenweg en de Emmastraat naar de ‘de tempel der zotheid’, de Nieuwe Schans waar het Kindercarnaval in alle hevigheid losbarstte (verslag elders in deze krant).

De avonduren waren gereserveerd voor het carnavalsfeest voor de volwassenen, eveneens in de Nieuwe Schans. De Smooksnuivers kregen deze avond bezoek van de  ‘Hobbelende Bierviltjes’, de goed bevriende carnavalsvereniging uit Zwartewaal en een delegatie van de Federatie Europese Narren. Laatstgenoemde reikte deze avond een aantal onderscheidingen uit aan leden die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Smooksnuivers. Om 23.11 was het tijd voor het demasqué en reikte Prins Cornelis 1e prijzen uit aan de mooiste creaties van de avond. Daarna werd nog tot in de kleine uurtjes gefeest.   

De Smooksnuivers kunnen terugkijken op een geslaagde carnavalsdag. Op carnavalsmaandag 27 februari zullen vele Smooksnuivers de optocht in Breda bezoeken en op Vastenavond 28 februari zal het carnavalsseizoen in besloten kring worden afgesloten.

  Terug naar nieuwsoverzicht.