27e Carnavalsoptocht door Rozenburg

Afgelopen zaterdag trok voor de 27e keer de carnavalsoptocht door Rozenburg. Jaarlijks worden door diverse leden van de Smooksnuivers vele uren doorgebracht in de loods op de landtong om de wagens voor de optocht in orde te maken. Om 12.11 gingen de feestelijkheden van start op het plein voor het gemeentehuis waar Prins Jacob de 1e met zijn Prinses Catharina en het Jeudprinsenteam met Jeugdprins Roy 2e, Prinses Iris en adjudant Lex door burgemeester Mevrouw de Sutter werden ontvangen. In haar welkomstwoord gaf de burgemeester aan dat Prins Jacob 1e het aardig gedaan had in zijn vorige ‘regeringsperiode’, maar twijfelde of ze hem opnieuw de sleutel van Smokenburg kon overhandigen. Ze had namelijk opgevangen dat de Prins getracht had de jury te beïnvloeden bij de beoordeling van de deelnemers aan de optocht en dat kon toch echt niet. Een Prins die regeert over het Vorstendom Smokenburg dient immers boven de partijen te staan. Nadat Prins Jacob plechtig beloofd had dat te zullen doen, kreeg hij alsnog van de burgemeester de sleutel overhandigd. Nadat de ballonnen voor de ballonnenwedstrijd opgelaten waren, gaf Prins Jacob het startschot voor de optocht en konden alle deelnemers hun plaatsen innemen bij de start aan de Jan van Goyenstraat.

Vervolgens trok de stoet langs de gebruikelijke route door het dorp. Het weer was de Smooksnuivers gunstig gezind, een heerlijk zonnetje en niet te veel wind. Onder de wagens van de Smooksnuivers waren natuurlijk de bekende Prinsenwagen in de vorm van de gele maan en het piratenschip met het Jeugdprinsenteam en Jeugdraad. Daarnaast ook de nieuwe wagen van de Dansmariekes in de vorm van een handbalveld en de wagen van de Dansgarde die vooral opviel door het grote houten Gardemeisje dat al draaiend voorop de wagen stond. De Dansgarde wist hiermee de tweede plaats te veroveren in de categorie groepen. De eerste prijs bij de groepen was, evenals vorig seizoen, weggelegd voor de Smooksnuiverinnen. De jury was mede tot deze keuze gekomen omdat de dames van de Smooksnuivers het thema van de Prins ‘wij zijn niet te stuiten’ als motto hadden gebruikt voor hun item voor de optocht. Wel was er pech voor Jet, een van de Smooksnuiverinnen. Al jaren staat ze noodgedwongen aan de kant omdat ze niet in staat is de optocht lopend te volbrengen. Nu ze in bezit is van een scootmobiel kon ze eindelijk actief meedoen met de optocht. Met een fleurig versierd scootmobiel was ze opvallend aanwezig, maar helaas, vlak na de start van de optocht ging de accu kapot en zat er voor de overige dames niets anders op dan om en om te duwen. Maar daarmee maakten de Smooksnuiverinnen des te meer duidelijk dat ze niet te stuiten zijn.

Muzikaal werd de optocht opgeluisterd door een drietal kapellen, te weten de Mudband, TSR en huiskapel Laphethemookis.

Ook onder de individuelen waren dit jaar weer vele mooie creaties te bewonderen. Het doet de Smooksnuivers met name veel plezier als duidelijk zichtbaar is dat mensen er veel werk van gemaakt hebben om hun kinderen er mooi of ludiek uit te laten zien.

Na afloop werden in ‘de tempel der zotheid’, de Nieuwe Schans door Burgemeester de Sutter prijzen uitgereikt aan de mooiste creaties.

Individuelen Jeugd (0-11 jaar)

1-         Joyce de Jong                                 Pippi Langkous
2-         Samantha Berghaan                         Maja de Bij
3-         Roy Simonis                                    Gelaarsde kat
4 / 5     Senny Pols / Patrick van Ommen      Shrek & Prinses Fiona
6-         Ivan Haas                                        Gelaarsde kat
7-         Joeri                                                Tuinkabouter
8-         Sabrina Haas                                   Oma Beatrix
9-         Maxime Marines                              Heks
10-       Sophie Spithoven                             Vlinder
11-       Kayley van der Sluis                         Prinses

Individuelen Jeugd (12-17 jaar):

1 -        Eline vd Meer                                   Holbewoner
2-         Daisy van Ewijck                              Holbewoner
3-         Amanda Mourits                               Clown op rolschaatsen met circushond

Groepen:

1-         De Smooksnuiverinnen                     ‘Wij zijn niet te stuiten’
2-         Dansgarde                                        Gardewagen
3-         Jeudprinsenteam                               Piratenschip

Na afloop van de prijsuitreiking ging het carnavalsfeest voor de kinderen verder in de kleine zaal van de Schans (verslag zie elders in deze krant). De volwassenen namen beslag van de foyer waar het feest doorliep tot in de avonduren. De Smooksnuivers hadden voor deze formule besloten om de feestelijke stemming na de optocht niet te hoeven onderbreken. De Schans maakte dit mede mogelijk door ervoor te zorgen dat de carnavallisten ook gezellig een hapje konden eten en daarvoor dus niet naar huis hoefden. Zo bleef het dus de hele dag druk en gezellig in ‘de tempel der zotheid’.

  Terug naar nieuwsoverzicht.