Zanger Wendell gangmaker op Pronkzitting Carnavalsvereniging de Smooksnuivers

Nel Broeders onderscheiden in Orde van de Halve Maan.

Op zaterdag 22 januari jl. vond in De Nieuwe Schans de 22e Pronkzitting van Carnavalsvereniging De Smooksnuivers plaats. Nadat voorzitter Peet van der Snoek de avond officieel had geopend was het de beurt aan Opperspreekstalmeester(es) Esther Bot om de vereniging binnen te halen. Op de vrolijke noten van Muziekkapel de Horlepiepers kwam een bonte stoet de zaal binnen, waaronder natuurlijk Prins Jacob 1e en Jeugdprins Roy 2e met hun gevolg.

Dit jaar hebben de Smooksnuivers erg hun best gedaan om zoveel mogelijk acts vanuit de eigen vereniging te presenteren. Traditiegetrouw waren er optredens van de Dansmariekes en de Dansgarde. Beide groepen lieten een geslaagde gardedans zien, waarbij ieder jaar geprobeerd wordt de lat weer een stukje hoger te leggen.  De showdansen straalden een en al vrolijkheid uit.

De jongens van de Jeugdraad waren dit jaar van de partij als ‘vakkenvullers’, een playback-act  in een decor van een supermarkt waarbij goed zichtbaar was dat de jongens hard geoefend hebben op de tekst en de bijbehorende bewegingen.

Vrouw Annie (Ans Abbenhuys) wilde vanuit de ‘ton’ wel een verhaaltje kwijt. Met haar ‘buut’ wist ze veelvuldig de lachers op haar hand te krijgen. Dit was eveneens het geval bij Wilma (Donkersloot) die in een voordracht een wijze raad had voor vrouwen die niet meer zo strak in het vel zitten. Na een klein intermezzo  bracht ze samen met Karoline (Rijnsdorp) nog een tweede ludiek nummer op de planken.

Ook uit eigen gelederen komt zangeres Angelique, die een tweetal nummers ten gehore bracht. De Smooksnuivers zijn blij zo’n talent in de vereniging te hebben.

Vaste bezoekers weten dat de Smooksnuiverinnen normaliter een vrolijke dans neerzetten. Dit jaar hadden de dames echter besloten om eens iets anders te doen. Een potpourri van bekende Hollandse liedjes, waarbij de zaal gestimuleerd werd om gezellig mee te zingen, klappen en dansen.

Van de leden van de Jeugdcommissie weten we inmiddels dat zij steeds weer in staat blijken om met een originele ludieke act te komen, waarbij ook veel aandacht wordt besteed aan de aankleding. Dit jaar stond de ‘muggen-overlast’ centraal op het lied ‘Muggen hier, muggen daar’, een persiflage op een grote zomerhit van 2004.

Na een aantal jaren afwezigheid was er dit jaar weer een optreden van het Herenballet, zij het in een iets gewijzigde samenstelling. Een aantal oudgedienden aangevuld met wat jonger bloed wist echter het publiek weer als vanouds te bekoren.

Naast de eigen inbreng van de Smooksnuivers was er als altijd een optreden van de Excel-dansers. In twee delen: de meisjes lieten een vlotte dans zien op het nummer Junglemoon, de dames een rustige sfeervolle dans op muziek van Nelly Furtado.

De muzikale begeleiding van alle artiesten werd dit jaar voor het eerst verzorgd door Muziekkapel de Horlepiepers, die daarnaast ook een optreden op de bühne verzorgden. Een geslaagde premiere kunnen we wel zeggen.

Een hele bijzondere act werd verzorgd door Frans Piccobello entertainment. Gespannen gezichten in de zaal toen vanuit het luik in podium een tweetal macabere figuren tevoorschijn kwam met een tombe. Toen daaruit een mummie tevoorschijn kwam, die vervolgens ook nog de zaal in ging om een aantal bezoekers ‘onder handen te nemen’ sloeg bij enkelen toch de schrik om het hart, maar leidde ook tot grote hilariteit in de zaal.

Jan Joziasse, jarenlang de troubadour van de Smooksnuivers gaf gezien zijn gevorderde leeftijd, hij is reeds ver in de 70, zijn allerlaatste optreden. Hij bracht twee liedjes ten gehore, die door vele gasten werden meegezongen. Na afloop werden Jan en zijn vrouw Gré door de voorzitter en Prins Jacob in het zonnetje gezet en bedankt voor de bijdragen die zij met namen in de jaren 70 en 80 aan de Smooksnuivers geleverd hebben.

Een vast gebruik op de Pronkzitting van de Smooksnuivers is de uitreiking van ‘De Halve Maan’, een onderscheiding die door de Prins uitgereikt wordt aan een Rozenburger die zich verdienstelijk heeft gemaakt op sociaal, cultureel of maatschappelijk gebied. Dit jaar maakte Prins Jacob I, vergezeld van Prinses Catharina  bekend dat zijn keuze was gevallen op Nel Broeders. Jammer was alleen dat zij, vanwege een recente operatie, niet aanwezig kon zijn op de Pronkzitting. Neemt niet weg dat de Prins natuurlijk wel wilde vermelden waarom hij tot deze keuze was gekomen. Nel Broeders is al 22 jaar secretaris van het Rozenburgs dameskoor, ze is voorzitter van Rumour wat staat voor de combinatie Rozenburgs mannenkoor, Udi, Militia Christi, Operettekoor en Rozenburgs dameskoor, die onlangs weer een groot concert gaven in de sporthal. Daarnaast is Nel erg actief binnen de RK-kerkgemeenschap. Zo is ze iedere woensdag actief bij de knutselclub, waarbij de opbrengst  bestemd is voor de kerk. Ze bemant de kunst-en-kitsch kraam op Koninginnedag en tijdens de snuffelmarkt zorgt ze voor de inwendige mens. Daarnaast verzorgt ze de Woord-en-Communie vieringen, die in het leven zijn geroepen omdat de pastoor van de RK-kerk drie parochies onder zijn hoede heeft en daardoor niet altijd in Rozenburg aanwezig kan zijn. Kortom, een zeer actieve vrouw die deze onderscheiding zeker verdient. De echtgenoot van Nel Broeders, André nam de onderscheiding en bijbehorende bloemen in ontvangst. De Prins deed hem tot slot de toezegging dat hij bij het ziekenbezoek op 29 januari a.s. ook bij Nel langs te gaan om haar persoonlijk de versierselen om te kunnen hangen.

De grote finale van de avond werd verzorgd door zanger Wendell, die sinds kort woonachtig is in Rozenburg. Met zijn feestelijke en vrolijke uitvoering van diverse Nederlandstalige liedjes zette hij in korte tijd de zaal op zijn kop. Op de stoel blijven zitten was voor de meeste bezoekers niet meer mogelijk en er werd vrolijk meegezongen en gedanst. De Smooksnuivers hebben met deze artiest een gouden greep gedaan en voor Wendell was de Pronkzitting een mooie gelegenheid om zich aan het Rozenburgse publiek te presenteren.

Na afloop van het officiële programma was er nog gelegenheid voor een dansje op het Bal-na, waar de muziek werd verzorgd door Mikado Services en ook de Horlepiepers en Wendell nog een optreden verzorgden.

De Smooksnuivers kunnen met recht terugkijken op een zeer geslaagde Pronkzitting en zich gaan opmaken voor het Groot Carnaval op zaterdag 5 februari a.s.

 

  Terug naar nieuwsoverzicht.